Перший RAU Investment Forum-2019 позначив тенденції та фактори зростання інвестиційної привабливості комерційної нерухомості в Україні

18 червня 2019 року в Києві відбувся RAU Investment Forum-2019, галузевий експертний захід нового формату, присвячений темі інвестицій в комерційну нерухомість. Ініціювали та організували форум Асоціація рітейлерів України та інвестиційна компанія Dragon Capital.
Власники і топ-менеджери компаній сфери роздрібної торгівлі, девелопменту, інвестори, представники влади, брокери та консультанти, компанії сегменту b2b — учасники RAU Investment Forum-2019 – обговорювали майбутнє економіки країни і ринку комерційної нерухомості; динаміку інвестицій в комерційну нерухомість; чинники, що стримують зростання інвестицій; дискутували про зміни, необхідні для приходу нових інвесторів.
Михайло Меркулов, CEO Arricano, взяв участь у дискусійній панелі «Нові об’єкти торговельної нерухомості України». Разом із іншими спікерами сесії — Ренатою Якубчіенене, CEO БЦ і ТРЦ Retroville, і Максимом Гаврюшиним, операційним директором Bud house group — обговорювали торговельний центр як lifestyle-об’єкт, очікування споживачів від сучасних ТРЦ і перспективи нових об’єктів торговельної нерухомості, в тому числі мегамоллів.
CEO Arricano зазначив: «Не обов’язково створювати найкращий об’єкт на ринку. Досить створити об’єкт, який правильно вписується в модель поведінки споживача і вирішує його точки болю. Торговельний центр сьогодні — це більше, ніж товар або послуга, це медіа-платформа, хаб для спілкування і дозвілля, концентрація розваг і освітніх можливостей».
Серед питань, обговорюваних спікерами цієї сесії, модератор Олександр Фіалка, партнер Retail & Development Advisor, співзасновник Асоціації рітейлерів України, сфокусував увагу аудиторії на актуальних концептах ТРЦ, а також на food сегментах, додаткових функціях і соціально значущих складових в сучасних моллах, що розвиваються. Спікери зійшлися на думці, що споживач не йде до торговельного центру тільки тому, що йому потрібно щось купити. Електронна комерція працює досить ефективно — практично все можна придбати в Інтернеті. Споживач шукає в торговельному центрі задоволення потреб, які знаходяться не в площині покупки, а у сфері вражень, клієнтського досвіду, їх міксу. Звідси — поява такого широкої пропозиції їжі в ТРЦ, розширення функціональних зон ком’юніті-характеру, відкриття коворкінгів, розширення медичних і сервісних функцій.
Висновки, які пролунали на RAU Investment Forum-2019, підтверджують, що комерційна нерухомість є досить привабливим сегментом з точки зору інвестицій. «Ми володіємо великим творчим потенціалом», — зазначає Михайло Меркулов. — «Працюють моли, побудовані за європейськими стандартами, з професійним управлінням, NOI, що зростає, якісним трафіком. При цьому об’єктивно на сьогоднішній день робить цей ринок одна інвестиційна компанія в Україні — Dragon Capital. Вірю, що вже на наступному форумі ми будемо говорити про нових гравців, про залучені інвестиції та угоди. Це стане можливим при дотриманні державою ряду факторів, перший з яких — захист прав інвесторів. Продовжуючи боротьбу за актив компанії Arricano — торгівельний центр SkyMall, ми очікуємо підвищений інтерес від зарубіжних інвесторів не тільки до нашої компанії, але і до сегменту в цілому».