Arricano готова сприяти реалізації Указу Президента «Про заходи щодо протидії рейдерству»

Компанія Arricano Real Estate Plc, іноземний інвестор, який з 2006 року вклав у будівництво сучасних торговельно-розважальних центрів в Україні більше, ніж 400, із запланованих 750 мільйонів доларів США стратегічних інвестицій, висловлює сподівання, що Указ № 542/2019 «Про заходи щодо протидії рейдерству», підписаний Президентом України Володимиром Зеленським 22 липня 2019 року, стане стратегічним кроком до створення сприятливих умов для ведення бізнесу. Згідно з Указом перед Кабінетом Міністрів України ініційовано питання внесення законодавчих змін щодо захисту прав власності інвесторів, усунення прогалин у законодавстві, що дають змогу рейдерам нищити бізнес, заплановано запровадження технологічних змін, що унеможливлюють втручання у державні реєстри (автоматичний моніторинг ризикових транзакцій із подальшим підтвердженням / зупинкою реєстраційних дій, створення бек-офісу, що переглядатиме транзакції з підвищеним ризиком, фото- та відеофіксація учасників транзакцій; запровадження додаткового підтвердження здійснення реєстраційних операцій (наприклад, SMS- пароль або MobileID) та додаткової авторизації учасників транзакції (наприклад, ЕЦП). В Arricano впевнені, що обраний курс боротьби з рейдерством вплине на покращення економіко-правової ситуації в державі, поліпшення бізнес-клімату та формування інвестиційної привабливості України, в якій гарантовані верховенство права та захист приватної власності. Михайло Меркулов, генеральний директор Arricano, висловлює готовність компанії примати участь у покращенні інвестиційного клімату в Україні: «Зважаючи на заклик Президента до представників бізнесу інвестувати у розвиток України час, гроші та ідеї, що прозвучав на форумі «Діалог бізнесу та влади», компанія Arricano готова сприяти розробці та реалізації політик щодо боротьби з рейдерством. Маючи багаторічний досвід боротьби за свій актив як в українських, так і в іноземних судах, ми готові ділитися експертизою щодо вдосконалення законодавства, механізмів та процедур, що допомагають мінімізувати чи унеможливити рейдерські атаки. Ми готові вкладати у розвиток України, де гарантоване верховенство права, експертизу, ідеї, досвід, час, бо України - перспективна держава, з кращими можливостями для життя, розвитку бізнесу та залучення інвестицій». Arricano має негативний досвід рейдерського захоплення ТРК Sky Mall, виведення його активів. Спір за український актив між Arricano Real Estate Plc та Stockman Interhold S.A. триває вже 8 років. Не зважаючи на численні рішення міжнародних судів, Arricano і досі позбавлена доступу до інформації щодо діяльності та управління торговельно-розважальним комплексом. В Україні ця справа зумисне залишається без уваги правоохоронців, які фактично покривають корупційні схеми органів Міністерства юстиції та українських судів. «На жаль, цей кейс став маркером, так би мовити лакмусом, рівня рейдерства та корупції в Україні, учасниками якої стали міністерства, а саме рейдерство мало всі ознаки спеціальної операції», - зазначає Євген Малєєв, адвокат, директор департаменту правового супроводу проектів групи Arricano Real Estate Plc. В Arricano впевнені, що з представників бізнесу, що пережили рейдерські захоплення та на власному досвіді розуміють, де саме є можливість застосування корупційних схем, можна утворювати робочі групи, в яких разом із законотворцями розробляти вдосконалені закони та процедури. Для реалізації антирейдерського Указу треба системно та послідовно працювати – крім розробки закону, створити стратегічні напрямки реалізації Указу, розробити програми з реалізації нового закону, розробити механізми та процедури. І в цьому бізнес може допомогти. Бо формування здорової бізнес-культури та досконалого інвестиційно-правового поля в Україні вигідно всім, хто обрав цивілізований розвиток.