7 тез про розвиток інновацій в нерухомості

Михайло Меркулов, CEO Arricano Real Estate plc, взяв участь у бізнес-сніданку «Інновації в нерухомості», організованому Українським Клубом нерухомості і поділився основними думками про розвиток ...
Інновації - це складові бізнес-моделі. Це мислення, стратегія, управлінські рішення, технології та зміни.
Для впровадження інноваційних технологій слід сфокусуватися, тому що кількість можливостей величезна. У Arricano для кожного напряму бізнесу обрана одна технологія, яка впроваджується в компанії. Наприклад, юрист-бот, який на перших етапах погоджує договори з орендарями.
У Arricano в цьому році реалізується одне технологічне рішення, яке переводить компанію на нову бізнес-модель. Відповідь на питання: «Що ми будемо продавати через 5 років?» - привела до вирішення за допомогою технологічної інновації.
Сьогодні в нерухомості доступні десятки готових технологій, в тому числі, безкоштовних і доступних, які вирішують завдання бізнесу. Їхня кількість зростає в прогресії. Наприклад, достатня кількість інтелектуальних систем для управління за допомогою голосу, в тому числі, безкоштовних.
Для поінформованості про інновації можна моніторити інформаційний простір. У Arricano налаштований щотижневий зріз з інновацій в декількох сегментах, в тому числі, в управлінні будинками, ритейлі, ритейл-tech. Щотижня з'являється щось цікаве, гідне уваги.
Не споживач рухає інновації, а його больові точки. Якщо споживачів запитати безпосередньо, чого вони хочуть, то виявляється, що говорять вони не те, що думають, а думають - не те, що роблять. Потрібно дослідити точки болю. У Arricano виявили 5 ключових больових точок орендаря і близько 10 точок болю покупців, знайшли перетин цих точок болю і реалізували спільне рішення за допомогою мобільного додатку Prospektus. Наприклад, для гостя - підбір лука з того, що є в торговельному центрі, що для орендарів - збільшення товарообігу. Якщо є задоволення, позитивний клієнтський досвід - більше покупок, менше повернень.
Не потрібно поспішати. Все зміниться швидше, ніж ми думаємо; впроваджуючи інновації сьогодні можна не встигнути. Не слід інвестувати в розробку самостійно - в світі це вже хтось робить набагато успішніше. І коли ви готові будете впроваджувати свою розробку, виявиться, що є готове рішення, яке дешевше і якісніше. Тільки 8% інноваторів стають успішними, при цьому 47% «других» стають успішнішими за «перших», покращуючи їхній продукт.
Ольга Соловій, засновник і головний виконавчий директор «Українського клубу нерухомості», ініціатор обговорення теми інновацій в нерухомості, зазначила, що компаніям доводиться відповідати на виклики часу, до чого мотивує, в тому числі, споживач, який звик до цифрових інновацій в інших сферах. Учасники зустрічі спробували знайти відповідь на головне запитання: «Як знайти баланс між потребами споживача в нових технологіях і економічною доцільністю втілення інновацій забудовниками і керуючими компаніями?»
«У кожного бізнесу і у кожної компанії свій шлях, - зазначив Михайло Меркулов, - але ми точно знаємо, що гнучкість і технологічність можуть дати не тільки кількісне зростання ключових показників бізнесу, але і якісну зміну структури компанії, не тільки розвиток нових навичок і компетенцій команди, але і формування мислення лідера, що призводить компанію до лідируючих позицій в своєму сегменті».

Джерело: inventure.com.ua