Учасники Open Mind Conference оптимістично оцінюють інвестиційний потенціал ринку нерухомості

11 лютого Михайло Меркулов, CEO Arricano Real Estate Plc, взяв участь у галузевій Open Mind Conference, на якій представники ринку нерухомості обговорювали інвестиційний клімат в Україні.
 30 спікерів і близько 200 учасників, представники інвестиційних, консалтингових і девелоперських компаній, фінансових і банківських установ, фондів, галузевих агентств і об'єднань, власники і керуючі об'єктів нерухомості, обговорили аспекти інвестування на 5-ти тематичних панелях.
 Михайло Меркулов став спікером панелі «Інвестиції в Україну: під впливом локальних і глобальних чинників», де обговорили стратегічні питання розвитку сектора: реформи в Україні та їх вплив на бізнес-середовище та ринок інвестицій, привабливість ринку нерухомості країни для локальних і зарубіжних інвесторів, перспективи  розвитку та потенціал ринку.
 CEO Arricano зазначив, що в нерухомості України працюють компанії-оптимісти.  Вони займають активну позицію на ринку і впливають на поліпшення інвестклімату, демонструючи не тільки зростання бізнес-показників, але і зміцнення репутації країни.  Спікер нагадав, що великий крок для формування цивілізованих прозорих відносин забезпечив сервіс ProZorro.  «У розвитку інвестиційного клімату велике значення мають дії, які забезпечують ясність правил гри на галузевих ринках, захист прав власності і зниження корупційної складової, - вважає CEO Arricano.  - У результаті взаємини гравців ринку стають прозорими, бізнес-процеси - зрозумілими, а корупція - неможлива».
 Модератор панелі, Ярослав Грегірчак, заступник бізнес-омбудсмена в Україні, розповів про результати діяльності Офісу бізнес-омбудсмена в допомозі бізнесу по боротьбі з коррупцією та підвищення інвестпривабливості України.  Серед 5 тисяч звернень до Офісу бізнес-омбудсмена за допомогою індустрія «Будівництво та нерухомість» за кількістю скарг займає 4 місце серед усіх галузей.  Серед найактуальніших - зловживання державних органів в податкових питаннях, дії правоохоронців і дії органів місцевого самоврядування.  Кількість звернень до Міністерства юстиції - найвища серед інших індустрій - становить 5%.
 Спікери консалтингових компаній відзначили позитивні зміни на ринку нерухомості.  Так, в 2018 році загальний обсяг вкладень в сектор значно виріс і склав $ 335 млн. Найбільше в офісну, складську та ритейл-нерухомість інвестували Dragon Capital.
 Учасники першої панелі - Михайло Меркулов (Arricano), Ігор Верхогляд (Soul Partners), Станіслав Іванов (CBRE Ukraine), Александер Маркус (Німецько-Українська промислово-торгова палата), Володимир Мисак (Cushman & Wakefield в Україні), Олена Шуляк (Midland  Development Ukraine, Офіс ефективного регулювання - BRDO) - оптимістично оцінюють інвестиційний потенціал сектора нерухомість.  Спікери зійшлися на думці, що не дивлячись на ризиковість інвестицій в українську економіку, ринок нерухомості є привабливим для інвесторів з багатьох причин.  У тому числі тому, що ставка капіталізації об'єктів комерційної нерухомості вище, іноді в 2-3 рази, ніж в європейських містах.
 «Майбутнє в торговій нерухомості за компаніями, які змінюють правила гри на ринку, які розвивають галузь, які формують інвестиційну привабливість сектора, - вважає CEO Arricano.  - Вони в складних соціально-економічних умовах забезпечують приріст бізнес-показників, впроваджують нові технології та стратегії в девелопменті, в менеджменті, в підходах, в комунікаціях, у відносинах з партнерами, створюють екосистеми.  Кращі сучасні об'єкти комерційної нерухомості - це комфортні соціальні простори, які розвиваються завдяки новим управлінським стратегіям, колабораціям та партнерству».