Світлана Ренькас - про досвід корпоративних відносин Arricano

Світлана Ренькас, директор юридичного департаменту (резиденти) компанії Arricano Real Estate plс, взяла участь в V Щорічному форумі юрисконсультів.

Редакція газети «Юридична практика» вже вп’яте збирає фахівців, щоб обговорити актуальні юридичні і правові питання. На V Щорічному форумі на п'яти панельних сесіях увагу 300 учасників було сфокусовано на таких темах: розвиток професії юрисконсульта та вплив айтізації, корпоративні відносини, процесуальні новації, захист бізнес-активів від кримінально-правового тиску і кібератак, договірні відносини. Також відбулася активна дискусія «Doing Business in Ukraine: очікування vs реальність».

Світлана Ренькас виступала в панелі «Корпоративні відносини» з доповіддю «Деякі аспекти реалізації корпоративних відносин на практиці» і порушила питання про те, як норма закону працює в реальному житті компанії. Широко відомий кейс «Sky Mall» став прикладом того, як 1 акція змінила долю бізнесу. Спікер зазначила, що ідеально підготовлені документи не завжди захищають бізнес від неохайності в партнерстві, адже в будь-якому документі можна знайти той аспект, який непорядний акціонер може використовувати для обману.

Розглядаючи корпоративні відносини як такі, що будуються між власниками (учасниками того чи іншого об'єднання), а також апаратом управління (ТОП-менеджментом) та іншими зацікавленими особами, завданням яких є управління бізнесом в рамках закону і права через ефективне використання ресурсів з метою отримання прибутку, спікер акцентувала, що етика бізнес-відносин може бути ризиковою зоною, яку складно захистити правовими інструментами. «Бізнес-логіка відрізняється від юридичного мислення, - зазначила пані Ренькас. - Акціонери не завжди залишаються партнерами, друзями. Бувають ситуації, коли 1% статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю може стати рівним нерухомому майну, вартість якого - кілька мільйонів доларів. З формальної юридичної точки зору - порушень немає, але в логіці бізнес-мислення такий підхід абсурдний».

Партнерська бізнес-культура і формування захисних механізмів для власника - залишаються тривожними темами для бізнесу, саме тому що держава часто є опонентом акціонера.

На V Щорічному форумі юрисконсультів окрема дискусія була присвячена інвестиційній привабливості України.

Офіційна статистика показує падіння іноземних інвестицій в українську економіку: за даними Державної статистики обсяг іноземних інвестицій в Україну склав 2,3 млрд. грн. в січні-червні 2017 р., що в 1,9 разів менше, ніж за аналогічний період минулого року. «Незріла бізнес-культура, що часом відкидає нас в 90-ті роки, коли можливо безкарно відібрати актив, використовуючи силові і корупційні схеми, свідчить про відсутність гарантій на право власності з боку держави», - зазначає Михайло Меркулов, CEO Arricano Real Estate Plc. CEO Arricano вважає, що причина, яка гальмує відсутність інвестування іноземного бізнесу в Україну, є очевидною: влада демонструє низьку толерантність до корупції і вкрай низьку динаміку реформ, тому інвестор сумнівається, хоча підстави вкладати гроші в країну у інвесторів є, Україною цікавляться і бачать великий потенціал у ній. Хотілося б змін у судовій, правовій та законодавчій системі, які гарантують захист інвестицій і право власності. «Такі кейси як «Sky Mall» - найгірший з прикладів для інвестиційного клімату в країні», - вважає СЕО Arricano.