Відкритий лист компанії Arricano Президенту України Петру Порошенко

Пане Президенте!

Від імені міжнародної девелоперської компанії Arricano Real Estate Plc вимушені вже вкотре звертатися до Вас особисто як до гаранта дотримання прав і закону в Україні в зв’язку з рейдерським захопленням ТРК Sky Mall, об’єкту щодо якого вже 7 років триває спір на міжнародному рівні між Arricano Real Estate Plc та Stockman Interhold S.A. Рейдерське захоплення та абсолютно протиправне виведення ТРК Sky Mall на «третіх осіб» та вимивання грошових коштів всупереч тривалому розгляду спору в міжнародних судах, а також всупереч чинним судовим заборонам та закону, одним із акціонерів - Stockman Interhold S.A., залишається вже котрий рік без уваги правоохоронців і є одним із актуальних кейсів щодо порушення прав іноземного інвестора та застосування злочинних корупційних схем за участю правоохоронних органів, органів юстиції та судової влади України.

Вкрадений у іноземного інвестора ТРК Sky Mall повинен бути переданий законному власнику. Фінальну крапку в спорі між європейськими акціонерами та українським партнером поставив Вищий суд правосуддя (Лондон, Англія). 30 листопада 2017 року Господарський суд Відділення королівської лави Вищого суду правосуддя ухвалив рішення в арбітражній суперечці між Arricano Real Estate Plc і Stockman Interhold S.A. відносно права власності на акції Assofit Holdings Limited, холдингової компанії, що раніше повністю володіла ТРК Sky Mall, розташованим в м. Київ, Україна. Цим рішенням Господарський суд Відділення королівської лави Вищого суду правосуддя відхилив усі апеляційні скарги Stockman Interhold S.A. на 3 з 8 раніше ухвалених раніше рішень Лондонського арбітражного суду, а також підтвердив повноваження і правильність ухвалення рішень Лондонським арбітражним судом, зокрема, відносно виконання умов договорів опціону Arricano, права Arricano вимагати виконання зобов'язання компанією Stockman Interhold S.A. передати акції Assofit Holdings Limited, холдингової компанії, що раніше повністю володіла ТРК Sky Mall, за ціною, що дорівнює 0 доларам США. Станом на дату прийняття рішення Вищим судом правосуддя акції компанії Assofit Holdings Limited не були передані, як було прописано вищевказаним рішенням Лондонського арбітражного суду від 05 травня 2016 р. та ТРК Sky Mall у власність Arricano не було повернено.

Нагадаємо, що відповідно до рішення Лондонського міжнародного арбітражного суду від 05 травня 2016р. Stockman Interhold S.A.був зобов’язаний передати 50,03% акцій в холдинговій компанії – Assofit Holdings Limited, компанії, що раніше (до його незаконного виведення) володіла ТРК Sky Mall у власність компанії Arricano не пізніше 5 червня 2016 року за 0 доларів США в рахунок нанесених компанії збитків. Станом на дату цього листа, Arricano арбітражне рішення не було виконано, і Arricano і досі позбавлена доступу до інформації щодо діяльності та управління торгово-розважальним комплексом.

Реалізація даних рішень неможлива без притягнення до відповідальності корумпованих представників української влади, які сприяли крадіжці ТРК Sky Mall та передачі його «третім особам», позбавивши європейського інвестора всіх доходів від діяльності об’єкту. Вичерпавши у Україні всі правові можливості щодо повернення активу та захисту своїх прав, Arricano вимушена відстоювати свої законні права та інтереси в незалежних міжнародних інстанціях. Всі вищезазначені рішення – на користь Arricano.

Компанія звертається до Вас, пане Президенте, із проханням:

• ініціювати всебічне розслідування дій правоохоронних органів та посадових осіб, включаючи, однак не обмежуючись, Прокуратури Дніпровського району міста Києва та Прокуратури міста Києва щодо незаконного захоплення ТРК Sky Mall та його неправомірного відчуження;

• ініціювати об’єктивне розслідування незаконного виводу орендного доходу ТРК Sky Mall директорами ТОВ «Призма Бета» через фіктивні підприємства з метою уникнення оподаткування;

• ініціювати об’єктивне розслідування дій посадових осіб ТОВ «Призма Бета» в зв’язку з незаконним позбавленням Arricano можливості отримувати дохід від управління ТРК та господарської діяльності ТОВ «Призма Бета»;

• ініціювати об’єктивне розслідування щодо роботи державних реєстраторів та обставин виведення ТРК Sky Mall на банк «Південний».

Враховуючи задекларований Вами напрямок боротьби із корупцією та захист прав іноземних інвесторів, компанія Arricano Real Estate Plc також взяла на себе відповідальність підтримувати державну антикорупційну програму конкретними діями:

• У жовтні 2017 року Arricano стала членом Всеукраїнської мережі доброчесності та комплаєнсу UNIC і підписала ініційований Радою бізнес-омбудсмена за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку та Організації економічного співробітництва та розвитку Меморандум про прозоре ведення бізнесу, про готовність удосконалювати і підтримувати свою культуру доброчесності та комплаєнсу, просувати принцип етичного ведення бізнесу в Україні відповідно до кращих міжнародних практик та стандартів.

• У березні 2017 року делегація від Arricano взяла участь в Українському інвестиційному роуд-шоу «Підходи до корпоративних фінансів і стратегій найдинамічніших компаній України», що відбувся в Лондоні та був організований Strategy Council;

• У вересні 2016 року Arricano підписала Меморандум про протидію корупції у сфері нерухомості і будівництва, що ініційований Членами Українського клубу нерухомості, міжнародною антикорупційною неурядовою організацією Transparency International Ukraine та офісом бізнес-омбудсмена;

Проте кейс Sky Mall залишається маркером дозволеної рейдерської культури в Україні. В той же час компанія Arricano продовжує працювати на ринку комерційної нерухомості, демонструючи двозначне зростання фінансових показників другий рік поспіль, та прозоро публікує результати своєї діяльності на інформаційних площадках Лондонської фондової біржі, корпоративному сайті та в новинах для українських та міжнародних ЗМІ. Із останніми показниками Консолідованої проміжної фінансової звітності за І півріччя 2017 року можна ознайомитися за посиланням http://arricano.com/storage/reports/358.pdf.

Ми віримо у верховенство права в Україні та реалізацію рішень Лондонського міжнародного арбітражного суду в повному обсязі, що стане важливим та яскравим прикладом покращення інвестиційного клімату в Україні, а також того, що держава в особі її Президента, гарантує рівні та чесні умови для ведення бізнесу, а також захисту права власності, що є фундаментальним правом «культури та цивілізації» в Україні.

Компанія Arricano повністю підтримує заявлену Вами під час засідання Національної Ради реформ позицію від 12.09.2017р. про те, що «Як повітря нам потрібне зростання прямих іноземних інвестицій». На сьогоднішній день інвестори та міжнародні фінансові установи з обережністю ставляться до можливості інвестувати кошти або фінансувати діяльність міжнародного бізнесу на території України, оскільки неприховуваний корупційний тиск, безкарність, нахабне порушення законодавства України, участь державних органів влади у рейдерських атаках та схемах, нівелюють усі зусилля бізнесу по створенню прозорих правил гри на ринку та сприятливих і цікавих для інвесторів умов інвестування в бізнес в Україні.

Хочемо вірити, що за Вашого безпосереднього сприяння ситуація почне змінюватися і ми, як група компаній, що активно продовжує інвестувати в Україну, сплачує податки та створює нові робочі місця, зможе відстояти та повернути у свою власність незаконно відчужений об’єкт та інвестиції.

Хіллар Тедер,

Мажоритарний акціонер