Офіційна позиція компанії Arricano щодо збереження природної спадщини України

Одна з компаній Arricano Real Estate Plc - ТОВ «Мезокред Холдинг» - володіє на праві оренди земельною ділянкою площею 5,4149 га, що знаходиться на Оболоні з південного боку озера Йорданського, яке відноситься до водної системи Опечень – Почайна.
В цю земельну ділянку, починаючи з 2007 року, Arricano вже інвестувало більше 25 млн. долларів США, в т.ч. в проведення робіт з розробки концепцій, проектування можливого будівництва в провідних міжнародних компаніях. Однак жоден з проектів, які розроблялися на цій ділянці, не був реалізований через складну загальноекономічну ситуацію в Україні, а також через супротив громади, який викликали будівельні роботи біля озер.
Arricano як європейська соціально-орієнтована компанія, яка прагне показати приклад цивілізованої взаємодії із громадськістю, розпочала діалог з активною громадою Оболоні, спрямований на розробку ділянки та  створення об’єкту, що враховує суспільний запит та міжнародний досвід із збереження та відновлення природного ландшафту у місті, його гармонійного поєднання з об’єктами інфраструктури.
За результатами співпраці із Оболонською громадою, нами була прийнята низка рішень.
По-перше, компанія відмовляється від попередніх планів та проектів забудови ділянки висотними житловими та офісними будівлями чи то автосалоном, натомість у співпраці із оболонською громадою вона  розробляє концепцію її нового використання з огляду на історичне, рекреаційне та природне значення.
По-друге, компанія підтвержує відсутність намірів забудови земель прибережних захисних смуг та частини водної акваторії озера Йорданського. Натомість вона підтримує створення парку вздовж озер Йорданське та Кирилівське, враховуючи його концепцію в межах земельної ділянки, наданої нам в оренду.
За нашим замовленням архітектурним бюро, яке розробляло концепцію парку, виконано проект благоустрою берегової лінії озера Йорданського в межах орендованої ділянки. Цим проектом передбачено влаштування доріжок, озеленення, збереження існуючою рослинності (у тому числі очерету) та вільний доступ до води. Ми не тільки зберігаємо існуючій на березі озера Йорданського дикий пляж, але й здійснюємо його щадний благоустрій. Буде встановлено дерев’яний тент, влаштовано переодягальні, проведено освітлення. Вказаний проект благоустрою буде презентований мешканцям для громадського обговорення до святкування на ділянці біля Йорданського озера річниці хрещення Київської Русі-України.
По-третє, на запит громади компанія готова підтримати ініціативу проведення ревіталізації (відкриття) 270 метрів підземного русла річки Почайна, яка проходить під нашою ділянкою від озера Йорданського у напрямку до проспекту Степана Бандери. Для врахування думки експертів, громади та прозорості під час обговорення проекту із ревіталізації річки нами разом із громадою та міжнародними експертами створюється  Офіс розвитку проекту, в який долучаються інші зацікавлені сторони: міська влада, комунальні підприємства, депутатський корпус). Аналогічний проект, який нас надихнув - ревіталізація річки Чхонгечхон  (Суел, Південная Корея).
Наголошуємо, що підтримуючи ініціативу відкриття підземного русла річки Почайна та потенційно втрачаючи таким чином сотні квадратних метрів орендованої ділянки, ми розуміємо, що набуваємо набагато більше завдяки відновленню частини природного ландшафту та історичної спадщини нашої країни.