Михайло Меркулов - учасник батла на тему "Тиск на бізнес" першого Straight Talk

Михайло Меркулов, CEO Arricano, взяв участь в першій сесії Straight Talk, ексклюзивній серії заходів від Kyiv Post у співпраці з Redcliffe Partners, яка відбувалася 20 квітня 2017 в Fedoriv Hub.

Майже рік тому Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман виступив з обіцянкою усунути всі перешкоди, які можуть заважати розвитку українського бізнесу, продовжуючи проводити заходи з дерегулювання та усувати необґрунтовані перевірки та дозволи, щоб підприємства могли вільно розвиватися та створювати робочі місця. Однак, на сьогоднішній день, підприємства в Україні стверджують, що як і раніше, відчувають тиск з боку податкових і правоохоронних органів.

Straight Talk - це дискусійний формат спілкування, мета якого підтвердити або спростувати суспільне сприйняття про тиск на бізнес та продемонструвати, де і коли ситуація щодо різного типу тиску покращилася. Під час Straight Talk відбувається з’ясування, наскільки легко чи важко для місцевих і міжнародних компаній керувати своїм бізнесом при дотриманні правил. В результаті розгляду кейсів, думок, позицій і поглядів, а також дискусії та пошуку спільних рішень виникає більш чітке розуміння аудиторією того, як рухатися вперед, використовуючи реальні і доступні інструменти для свого бізнесу, що сприятиме усуненню непорозумінь між урядом та бізнесом.

Перший батл Straight Talk був присвячений темі: «Тиск на бізнес». Спікерами першої дискусії стали Джонатан Поппер, виконавчий віце-президент з корпоративного розвитку та стратегії ВАТ «Укрнафта», Сергій Вовченко, керівник Наглядової ради Молочного альянсу, Юлія Марушевська, українська активістка та колишня голова Одеської митниці, Михайло Меркулов, Генеральний директор Arricano Real Estate Plc, Юрій Терентьєв, голова Антимонопольного комітету України, Ярослав Грегірчак, FCArb, заступник бізнес-омбудсмена України.

Модерував годинну дискусію Дмитро Федорук, один з провідних трансакційних юристів України, який працював над інвестиційними проектами, що дали значний поштовх енергетичному та нафтогазовому секторам, агробізнесу, фармацевтиці та інфраструктурі.

Михайло Меркулов, CEO Arricano, зазначає, що Straight Talk - це формат з прямими питаннями та відвертими відповідями: «На тлі великої кількості заходів і конференцій із захисту бізнесу це була перша відкрита, емоційна та відверта розмова між бізнесом і представниками влади, модерована в стилі британського ток-шоу».

В результаті першої дискусії на тему «Тиск на бізнес» думки аудиторії та спікерів зійшлися в наступному:

• Податки та інші обов'язкові платежі забезпечують надійну репутацію бізнесу та автоматичну можливість відкрито говорити про тиск та порушення з боку чиновників.
  •  Для того, щоб будь-який бізнес працював відносно стабільно, компанія повинна працювати в правовому полі: думати не про те, як вирішити питання, а про те, щоб всі податки і обов'язкові платежі були сплачені
  • Об'єктивно, бізнес – це єдина сторона, зацікавлена в тому, щоб влада працювала прозоро та органи влади не мали можливості тиснути на бізнес без правових підстав.
  • Робота, спрямована на попередження рейдерства - залучення висококласних юристів та інших професійних фахівців.
  • Корупція у владі може бути переможена лише за двох умов: коли у владу прийдуть нові люди, молоді, з сучасною освітою та цінностями, та коли у чиновників, починаючи з найнижчих посад у владі будуть нормальні зарплати.

Михайло Меркулов зазначив, що бізнес в Україні буде вдячний, якщо проекти, подібні до Straight Talk, стануть каталізатором для викриття незаконних дій корупціонерів та відновлення інвестиційної привабливості країни.