Компанія Arricano взяла участь у II Форумі щодо захисту бізнесу

Світлана Ренькас, керівник юридичного департаменту (резиденти) Arricano Real Estate Plc, взяла участь у II Форумі щодо захисту бізнесу, який відбувся 5 квітня 2017 року. Актуальність теми захисту бізнесу другий рік поспіль збирає близько 250 учасників, серед яких представники влади, бізнесу, юридичної сфери та медіа. Фокус уваги учасників II Форуму, акредитованого Національною асоціацією адвокатів України та організованого газетою «Юридична практика», в цьому році був зосереджений як на глобальних темах, так і на приватних прикладах, які обговорювалися на дискусійних панелях і майстер-класах.

У дискусійній панелі «Бізнес-завтра: коли настане глобальне потепління бізнес-клімату в Україні», яка відкривала форум, йшлося про фактори, що впливають на інвестиційну привабливість України, про кроки, які може зробити бізнес для залучення іноземного інвестора, про ознаки відновлення кредитування в Україні, про ефективні заходи протидії рейдерським захопленням, про судову реформу і про умови, які необхідні для інвестування в українську економіку.

В панелі взяли участь Руслан Демчак, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності; Олексій Маловацький, член Вищої ради правосуддя; Анатолій Кінах, президент Українського союзу промисловців і підприємців; Світлана Ренькас, керівник юридичного департаменту (резиденти) Arricano Real Estate Plc; Ігор Гоцик, менеджер комітетів Європейської Бізнес Асоціації; Наталя Ульянова, керуючий партнер ICF Legal Service; Станіслав Скрипник, виконавчий партнер Lavrynovych & Partners Law Firm.

Серед факторів, які позитивно впливають на інвестиційний клімат, спікери зазначили відновлення кредитування, в тому числі, майбутнє зниження ставок для кредитування малого і середнього бізнесу та відновлення іпотечного кредитування; системні кроки з подолання корупції; зміни в судовій системі, акцентуючи увагу на тому, що цілеспрямовані кроки в судовій реформі можуть сприяти поліпшенню інвестклімату в країні.

Анатолій Кінах наголосив на тому, що, не дивлячись на певну політичну нестабільність, інвестори готові активно заходити, але вони хочуть від держави гарантій, пов'язаних з приватним капіталом, вони очікують на захист прав інвесторів, і, особливо, верховенство права: «Приватному капіталу потрібні стабільні правила гри і високий рівень захисту інвестицій, гарантії захисту права власників», - сказав президент Українського союзу промисловців і підприємців. Спікер зазначив, що сьогодні в Україні відсутні системні програми і стратегії розвитку нашої держави і економіки.

Світлана Ренькас зазначила три фактори, на які іноземний інвестор звертає увагу - прибутковість бізнесу в Україні, правила виходу з бізнесу і повернення інвестицій та верховенство права. Пані Ренькас навела приклад компанії Arricano як кейс бізнесу іноземного інвестора в Україні, його очікувань і труднощів: «Arricano - біржова компанія. Ми займаємося рітейлом, будуємо і керуємо торгівельними центрами. Це прибутковий бізнес, тому інвестору цікаво вкладати в галузь. Що стосується верховенства права, на жаль, на практиці верховенство права не реалізується. Вже 7 рік точиться суперечка з партнером по кейсу Sky Mall. Інвестор не може зрозуміти чому він не отримує дохід від вкладених 180 млн. доларів. Будь-який інвестор, що приходить на ринок України, повинен розуміти чи захищена його інвестиція, і як її можна захистити». Світлана зазначила, що вона вірить у верховенство права і реформи, коли судова, законодавча і виконавча влади будуть працювати в тандемі, який дасть можливість інвесторам вкладати кошти в Україну, розуміючи, що в цій країні забезпечено верховенство права.