Компанія Arricano - активний учасник RDBExpo - 2017

Компанія Arricano Real Estate PLC взяла участь в RDBExpo - 2017 - першій в Україні міжнародній спеціалізованій виставці індустрії рітейлу і девелопменту, яка відбулася 6 -7 квітня 2017 року в Києві в НСК «Олімпійський».

«Подія такого масштабу вперше проходить в Україні і свідчить про цивілізований розвиток ринку роздрібної торгівлі, - зазначає Михайло Меркулов, CEO Arricano. - Асоціація рітейлерів України об'єднала в одному проекті девелоперів, рітейлерів і b2b компанії для зміцнення бізнес-зв'язків, демонстрації досягнень галузі і обміну кращим досвідом».

Учасники Retail&Development Business EXPO - 2017 з 12 країн могли познайомитися з експозицією виставки, на якій було представлено 45 стендів операторів роздрібної торгівлі і комерційної нерухомості. На стенді компанії Arricano два дні йшло активне спілкування з учасниками Expo і обмін бізнес-інформацією: відвідувачі  знайомилися з компанією і її досягненнями, вели переговори, презентували свої продукти, які можуть бути цікаві компанії, що управляє торговельно-розважальними центрами.

Окрім виставкової частини на RDBExpo - 2017 відбулася практична конференція, на якій провідні фахівці сфери роздрібної торгівлі і торговельної нерухомості презентували кейси успішних українських і зарубіжних компаній, обговорювали актуальні  галузеві проблеми і шляхи їх вирішення, дискутували про ключові тенденції в розвитку рітейлу і девелопменту найближчими роками.

Михайло Меркулов, CEO Arricano, став спікером конференц-сесії Doing business in Ukraine, яка відкривала конференц-напрямок 6 квітня, і дискусійній панелі, яка була присвячена специфіці ведення бізнесу в Україні, проблемам і перспективам розвитку бізнесу в рітейлі і девелопменті та інвестиційному клімату в галузі.

У презентації «Нівелювання ризиків» пан Меркулов акцентував увага на критеріях успіху бізнес-моделей і ризиках, з якими стикається бізнес в Україні: «Якщо ваша бізнес-модель не здатна демонструвати результати в 2 рази кращі за конкурентів або в 2 рази вищі за ринок, це означає, що треба міняти бізнес-модель». На думку CEO Arricano дві основні ознаки успішної моделі такі: Ви робите те, що конкуренти не роблять, Ви перебуваєте на два-три кроку попереду або стосовно технологій, або стосовно задоволення запитів Ваших споживачів.

Михайло Меркулов зазначив, що  бізнес торговельних центрів почався близько 2 тисяч років тому і 2 тисячі років в бізнес-моделі практично нічого не змінювалося. Сьогодні в галузі відбуваються тектонічні зміни - ситуація змінюється швидко і несподівано, тому важливо розуміти - чи враховує бізнес-модель ці зміни. «Треба відповісти на ключове питання: чи здатна Ваша модель протриматися ще 5-10 років? - пропонує спікер, - чи Правильно ви проаналізували ті сили, які впливатимуть на Вашу бізнес-індустрію в наступні 5-10 років? Як те, що відбувається у світі, впливає на Ваш бізнес? Чи готові Ви до змін, які будуть відбуватися в наступні 5 років? Чи відповідає бізнес-модель запитам, які будуть важливі для споживача через 5 років»?

Аналізуючи бізнес-моделі на ринку рітейлу і девелопменту спікер пропонує опрацьовувати риски і враховувати тренди. Серед ключових ризиків він називає 4 основні категорії - макроекономічні ризики, наприклад, курс валют; регуляторні ризики, наприклад, акти НБУ; технологічні ризики, наприклад, яка технологія може знищити бізнес; поведінкові ризики. Говорячи про тренди, зазначає, що сьогодні ТРК перетворюються на медійний простір, де споживач отримує досвід взаємодії з продуктом, з брендом; такі лідери, як Google і Amazon вже моделюють споживчу поведінку, глобалізація стирає  межі, набирає темпи автоматизація і роботизація, - і все це важливо враховувати для розвитку бізнесу. «Нам треба буде постійно вчитися, щоб відповідати тим змінам, які відбуватимуться в бізнес-моделях», - робить висновок М. Меркулов.

У насиченій програмі конференції відвідувачі могли послухати 70 спікерів і вибрати актуальні теми і цікаві кейси, серед яких «Девелопмент. Нові концепти ТРЦ», «Розвиток шляхом e-commerce», «Досвід міжнародних компаній в Україні», «Франчайзинг», «Управління продажами в рітейлі», «Реалії українського рітейлу»,  «Concept Store», «Майбутнє дистрибуції», «Інновації і рішення для рітейлу».

На одній з 12 конференц-сесій йшлося про «Управління командою майбутнього». Наталія Дмитренко, директор з маркетингу компанії Arricano, ділилася досвідом про роль команди в розвитку компанії. У презентації Наталії «Внутрішній PR. Залучення співробітників до розвитку компанії» метафорою компанії і ролі кожного співробітника в її розвитку стала ковдра в стилі «печворк», де всі ріЗні та всі ріВні. «Побудова команди багато в чому залежить від бренду компанії і від її позиціонування, - зазначає пані Дмитренко. - Людей в компанії об'єднує щось більше, ніж заробляння грошей. Той образ компанії, який бачить зовнішній світ, споживачі і партнери, спирається на корпоративну культуру, яку формують співробітники».

Директор з маркетингу компанії Arricano підкреслює, що компанія - це люди: коли вони всі разом працюють над одним завданням, коли вони розуміють, що є частиною чогось більшого, коли перевага кожного члена команди використовується на благо єдиного полотна, коли їм цікаво бути разом, формується єдиний простір, як печворк-ковдра, де всі різні і всі рівні. «Важливо давати всім співробітникам рівні можливості в межах компетенцій і в межах завдань, - зазначає Наталія. - Тоді народжується мотивація, вмикається емпатія, тоді співробітники не соромляться зробити селфі з брендом своєї компанії».

Наталія Дмитренко розповіла про інструменти внутрішньої комунікації, які використовують в Arricano для створення загального розуміння, бачення і участі в розвитку компанії. Це наради, внутрішній чат для обміну інформацією не лише про події всередині компанії, але і цікавою інформацією про ринок і галузь в Україні і за кордоном; неформальні зустрічі, корпоративні заходи, участь співробітників в медіа-проектах. Увагу слухачів привернули кейси медіа-проектів. Наприклад, співробітники Arricano працювали продавцями в магазинах орендарів ТРЦ, виступали таємними покупцями і були лекторами в КСО-проекті B2S by Arricano. Участь співробітників в медіа-проектах вирішує комплексні завдання. На думку Наталії, коли в компанії спікери - всі співробітники,  формується розвиваюча здорова корпоративна культура.

«Retail&Development Business EXPO - 2017 - це перший крок до залучення гравців ринку до створення галузевої печворк-ковдри», - резюмувала Наталія Дмитренко.