Arricano відстоює своє право на ТРК Sky Mall виключно законними способами, звинувачення «анонімних джерел» – провокація

10 березня 2015 року в ЗМІ була опублікована інформація про нібито спробу підкупу судді Апеляційного суду адвокатом компанії Arricano, у статті було сказано, що адвоката  затримано, а інші співробітники виїхали з України.

Arricano офіційно заявляє, що ця інформація не відповідає дійсності. Жоден із співробітників або адвокатів компанії не здійснював будь-яких неправомірних дій. Більше того, нікого з адвокатів і співробітників компанії не затримано, усі адвокати компанії перебувають на території України, а не залишили її.

Михайло Меркулов, генеральний директор Arricano Real Estate: «Ми вважаємо, що ця інформація в публічному полі – провокація наших опонентів, які намагаються будь-якою ціною зберегти свій незаконний контроль над ТРК Sky Mall, який триває вже три роки. Ми просимо всі об’єктивні засоби масової інформації та представників преси утриматися від публікації неперевіреної інформації, мета «впровадження» якої – зганьбити ділову репутацію Arricano.

Arricano – найбільший європейський інвестор у сферу нерухомості в Україні. Від 2008 року ми інвестували в будівництво 7 сучасних ТРЦ більше 420 млн. доларів США. Незважаючи ні на що, ми віримо в Україну як в перспективний для інвестицій ринок і маємо намір повернути наш законний актив ТРК Sky Mall, вдаючись для цього виключно до правових способів у всіх юрисдикціях, у тому числі Кіпрі, Лондоні та Україні. Тиск з боку наших опонентів з використанням правоохоронних органів України не змусить нас відступитися від активу Sky Mall, законність нашого права на який підтвердило правосуддя Великобританії.»

За інформацією компанії, ініціатором судового провадження про нібито «хабар судді» є прокурор Дніпровського РУГУ Дрозд А.Н., для якого це вже не перший випадок необ’єктивного і упередженого ставлення до компанії Arricano. Так, у березні 2014 року саме Дроздом А.Н. було порушено кримінальне провадження проти іншого співробітника Arricano – Донського С.А., екс-директора ПрАТ «Дніпровська пристань». У рамках цієї справи прокурор Дрозд А.Н. навмисне припустився численних грубих процесуальних порушень, що було підтверджено ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 4 березня 2015 року, якою суд визнав, що бездіяльність прокурора Дрозда в об’єктивному розслідуванні справи є злочином і зобов’язав внести дані в єдиний реєстр досудових розслідувань (ЕРДР). Того ж 4 березня 2015 року Дніпровський суд постановив надати оригінали документів для ознайомлення стороні захисту Донського. А вже через кілька годин після цього з’явилася нова «сенсація» прокурора Дрозда стосовно компанії – 5 березня о 00.30 прокурором Дроздом була зроблена спроба незаконного затримання адвоката компанії.

Євген Солодко, старший партнер адвокатського об’єднання «Солодко і партнери», захисник С. Донського і один з адвокатів компанії Arricano: «Я з подивом дізнався, що я, як один з «всіх адвокатів Аррікано, залишив країну». Нахабна брехня – я продовжую працювати, а безграмотний прокурор Дрозд, який при пред’явленні підозри не вбачає різниці між «присвоєнням» і «розтратою», дозволив собі перейти від процесуальної змагальності до переслідування мого колеги. Його дії будуть оцінювати вже в порядку кримінального провадження, благо, рішення суду вже є. Переконаний, що адвокатська спільнота оцінить «подвиги» прокурора Дрозда і відповідним чином відреагує на них».

Спроба затримання та залякування адвоката компанії є одним з численних випадків тиску українських силових органів на компанію Arricano, найбільшого європейського інвестора в Україні. Друга сторона конфлікту, бізнесмен А. Адамовський і його партнери, активно використовують свої зв’язки в правоохоронних органах і корумпованих чиновників для тиску на компанію. На жаль, новий демократичний вектор розвитку України, мабуть, не вплинув на міцність цих зв’язків. Від 2012 року на компанію та її співробітників неодноразово відкривали кримінальні справи, при цьому деякі з них були настільки абсурдні й очевидно протизаконні, що стали підставою длярозслідування робочої групи АПУ з боротьби із рейдерством у квітні-травні 2014 року.

Крім того, в травні-червні 2014 року компанії Arricano і Dragon Capital піддалися брудному шантажу з боку А. Адамовського. Компанію намагалися змусити продати свої акції в ТРК SkyMall за ціною в рази нижче ринкової або викупити частку Адамовського за ціною в рази вище ринкової. Сторона А. Адамовського пропонувала компанії Dragon Capital об’єднати свої зусилля і «видавити» з проекту Хіллара Тедера, мажоритарного естонського акціонера Arricano. Як представники європейського прозорого бізнесу компанія Arricano та її акціонери провели відкритий брифінг, на якому озвучили факт шантажу з боку А. Адамовського і закликали керівництво країни захистити іноземного інвестора від місцевих рейдерів.

Від 2012 року Arricano неодноразово піддавалася очевидно незаконним діям судової системи України, наприклад, впливові українські ЗМІ публікували матеріали про корупційну змову екс-глави ВГСУ В. Татькова і А. Адамовського для обмеження інтересів Arricano за допомогою господарських судів України.

19 серпня 2014 року міжнародний комерційний арбітраж LCIA (Лондон) виніс рішення на користь Arricanо і відновив право компанії на викуп мажоритарного пакету акцій в проекті на умовах договору 2010 року. Разом з тим, вже у вересні 2014 року А. Адамовський і його партнери «розмили» структуру права власності на проект, щоб було неможливо реалізувати рішення Лондонського Арбітражу в Україні. Для цього 100% корпоративних прав на об’єкт двічі були передані третім особам, а право власності на ТРЦ оформлено банком «Південний», нібито через непогашену заборгованість в розмірі 32 млн. доларів США. На думку керівництва Arricano, цей дефолт був створений штучно.

Обидві ці дії були вчинені незаконно, оскільки в цей час на ТРК було накладено кілька дійсних судових арештів. Порушення при передачі 100% корпоративних прав підтвердило і розслідування відповідального держвідомства – Укрдержреєстру, за його результатами відомство звернулося до прокуратури.

Незважаючи на численні звернення Arricano і Укрдержреєстру, шахрайське переоформлення ТРК Sky Mall не розслідується ГПУ і прокуратурою Дніпровського району Києва. Зокрема, одна із справ була закрита менш ніж через місяць, а з 32 свідків було опитано тільки 3, а справа №42014000400002266 про виведення коштів з проекту на фіктивні компанії, несплата податків ТОВ «Призма Бета» і незаконні дії співробітників Укрдержреєстру правоохоронні органи практично не розслідують.

Замість цього прокурор Дніпровського РУГУ Дрозд А. Н. ініціював справу про «хабарництво» адвокатів компанії, яка є сфабрикованою, а також недобросовісно розслідує справу екс-директора ПрАТ «Дніпровська пристань», що було підтверджено судом.

Arricano – публічна і прозора компанія, що працює відповідно до стандартів Лондонської фондової біржі (лістинг на AIM LSE з вересня 2013 року). Ми готові максимально сприяти правоохоронним органам і слідству в об’єктивному розслідуванні всіх справ, пов’язаних з ТРК Sky Mall.

Arricano офіційно звертається до голови СБУ В. Наливайченка, Генерального прокурора України В. Шокіна, Заступника генерального прокурора України Давида Сакверелідзе, Заступника голови комітету з питань верховенства права О. Бондарчука і всіх членів комітету з проханням контролю роботи підвідомчих їм структур, зокрема СБУ та прокуратури Дніпровського району м. Києва в аспекті їх пильної уваги до діяльності компанії Arricano, дій прокурора Дрозда А.Н. стосовно компанії та об’єктивного розслідування численних звернень компанії та Укрдержреєстру.